preloder

Van pensioen tot huwelijkse voorwaarden

Vorige Volgende

Van pensioen in eigen beheer tot huwelijkse voorwaarden

Vaak wordt er bij financiële planning gedacht aan een alles omvattend financieel plan waarin alle levensgebeurtenissen worden besproken. Maar dat dit ook anders kan zijn laat ik u zien in onderstaand voorbeeld.

Een klant kwam met de vraag wat hij moest doen met zijn pensioen in eigen beheer nu de wetgeving rondom deze manier van pensioen opbouwen is gewijzigd. De klant heeft deze premievrij gemaakt voor 1 juli en wil nu een keuze maken uit de geboden alternatieven.

  • Premievrij laten doorlopen
  • Er een oudedagsvoorziening van maken
  • Of afkopen

Dit lijkt op het eerste gezicht een eenvoudige vraag, maar dit is toch vaak niet zo eenvoudig als het misschien lijkt. Het is erg afhankelijk van de totale financiële positie van de betreffende persoon. Wanneer er bij pensionering andere inkomsten uit pensioen of lijfrente zijn of inkomen uit vermogen, dan wegen deze namelijk ook mee.

Premievrij laten doorlopen, oudedag of afkopen?

De eerste optie valt, als we de mogelijkheden bespreken, al snel af. Dit vanwege de beperkingen voor eventuele dividenduitkeringen in de toekomst. In het gesprek werd al vrij snel duidelijk dat er altijd voldoende inkomen zal zijn bij pensionering. Het daadwerkelijk hebben van een ‘extra’ pensioen is dus van minder belang. De klant voelde wel wat voor een afkoop en te profiteren van het geboden belastingvoordeel in 2017 (34,5% korting op de fiscale balanswaarde van het pensioen op 31-12-2015).

Afkopen heeft gevolgen

Als gevolg van de afkoop moet er loonbelasting over de vrijval worden betaald en zal het vrijgevallen bedrag uitgekeerd moeten worden naar privé. Gelukkig is er gereserveerd en kan de loonbelasting gewoon betaald worden. Maar om nu ook nog een aanzienlijk kapitaal naar privé over te boeken had niet de voorkeur. De klant heeft in privé een schuld aan zijn eigen holding. Dus een aflossing van een deel van deze lening is een logische oplossing.

Huwelijkse voorwaarden

Hij deelde mee dat dit eigenlijk niet de bedoeling was. Op mijn vraag waarom niet, legde hij uit dat hij wil gaan trouwen met zijn vriendin. Hij laat huwelijkse voorwaarden opmaken waarin hij zijn onderneming en vermogen wil beschermen, maar hij wil wel de helft van zijn effectenportefeuille aan haar geven. Door het inlossen van de lening wordt dit deel groter en hier heeft hij wat moeite mee.

Schenking en schenkingsbelasting

Ik leg hem uit dat dit niet kan en er hier sprake kan zijn van een schenking. Hij kijkt me vragend aan en zegt dit toch echt graag te willen doen op deze wijze. Dezelfde dag krijgt hij van mij een mail met de mogelijkheden en dat wat hij wil echt niet kan zonder dat hij schenkbelasting moet betalen. Tevens verwijs ik hem naar zijn huisnotaris om dit eens goed te bespreken. Uiteindelijk besluit hij mijn advies op te volgen en in overleg met zijn notaris de huwelijkse voorwaarden geheel anders te maken dan eerst de bedoeling was.

Financiële planning

Zo ziet u dat wat begint met een kleine vraag over een pensioen kan leiden tot een geheel ander vraagstuk in de persoonlijke sfeer. Iets wat we vaker tegenkomen bij financiële planning.

Wilt u weten wat de Zeeuwse Zaken voor u kan betekenen? Onze Financieel planner komt graag een keer bij u langs.

//www.ladolcevitatest.nl/DZZ/wp-content/uploads/2017/01/37342892_m.jpg

Aanmelden voor Z-Mail

En u ontvangt regelmatig updates van de financiële Zeeuwse markt met betrekking tot bedrijfsfinancieringen, investeringen en financiële planning.

    Posted on 31 oktober 2017